Начало » Автомобили » INFINITI измерва емоцията от шофирането

Автомобили


INFINITI измерва емоцията от шофирането INFINITI измерва емоцията от шофирането

14 Февруари 2017 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Автомобили

   increase  decrease

Според ново научно проучване, проведено в навечерието на деня на Свети Валентин, INFINITI Q50S Sport предизвиква у шофьорите страст, вълнение и ангажираност.

В месеца от годината, посветен на изразяването на емоции, любов и чувства, INFINITI измери в реално време реакциите на нервните окончания на 100 души, шофиращи Q50S Sport. Тестът имаше за цел да измери емоционалната реакция на водачите зад волана на най-мощната версия на най-продавания спортен седан на INFINITI.

INFINITI си сътрудничи с EMOTIV, компания от сферата на биоинформатиката, специализирана в технологията за електроенцефалографията (ЕЕГ). Тя следеше активността на мозъка по време на тестовите шофирания. След това данните бяха сравнени според модела за психологическо поведение на Хеб-Йеркс-Додсън. Според този научно доказан модел, за да се извлече възможно най-доброто представяне в дейност, подобна на шофирането, е необходима по-висока умствена възбуда и ангажираност. Според данните шофирането на Q50S Sport предизвиква по-високи нива на умствена възбуда и интерес, в сравнение с опит в симулирано шофиране в друга кола. Тълкуването на EMOTIV за активността на мозъчните вълни, записани от ЕЕГ, повтаря формата на кривата на Хеб-Йеркс-Додсън. Шофьорите изпитват върхови нива на емоционална възбуда при управлението на спортния седан, който произвежда вълнуващите 400 к.с. от 3-литров туин турбо V6 мотор.

Участниците в тестовото управление на Q50S Sport достигат максимално „вълнение“ при средна стойност от 0,582 според скалата Хеб-Йеркс-Додсън. За сравнение при шофиране на състезателен симулатор на друга кола средната стойност е 0,507. Освен това ЕЕГ изследването показва четири пъти по-висок пик в умствената възбуда в сравнение с пилотите на симулатора. Обратно, мозъчната активност при управление на симулатора показва относително равномерни нива на вълнение.

Алфонсо Албаиса, дизайн директор на INFINITI и създател на дизайна на Q50S Sport, коментира: „Колата е нещо повече от една машина. Най-добрите коли, тези, които шофьорите обичат да карат, трябва да предизвикват емоциите. В епоха, в която автономните машини са на първите страници на списанията, този тест потвърждава дълго защитаваното от нас убеждение, че автомобилите INFINITI трябва да събуждат истинска страст за шофиране“.

Прочетено: 4436 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.