Начало » Любопитно » Конкурс за детски рисунки и литературни произведения „Рецептите на баба 2015“

Любопитно


Конкурс за детски рисунки и литературни произведения „Рецептите на баба 2015“ Конкурс за детски рисунки и литературни произведения „Рецептите на баба 2015“

22 Януари 2015 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Любопитно

   increase  decrease

Дългоочакваният старт на най-успешния национален детски конкурс за рисунка вече е факт. На 21 януари за седма поредна година стартира конкурса „Рецептите на баба“ и хиляди български деца от цялата страна могат да се включат в него. Той се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 (А.Р.И.З.-7) съвместно с Националния дворец на децата. „Рецептите на баба“ има статут на Национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН.

Целта му е на инициативата да събуди интереса на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария. При стартирането му през 2009 г. рисунки изпратиха 1500 деца. В 2011 г. вече придобива национално значение и в него участват деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 г. рисунките на децата бяха от 26 области на цялата страна, като се включиха и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и възпитаници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.

Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс "Рецептите на баба" в същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията - поезия, приказка, разказ, есе и др.

Календарът на проявата стартира на 21 януари и приключва на 30 март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие към различни училища, читалища и центрове за работа с деца от цялата страна. През този период децата от цялата страна имат време да изготвят своите творби - рисунки и стихове и да ги изпратят . Събираните творби се оценяват от професионално жури и най-добрите детски произведения ще бъдат наградени. Избраните рисунки стават част от пътуваща национална изложба и от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Награждаването на победителите ще е на 17 април, когато се провежда и Националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка мома гиздава" в Националния дворец на децата, който ежегодно се провежда в навечерието на Великден.

Регламент на конкурса

Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник

Рисунките са с размер – 35 х 50 см – без паспарту.

Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взема предвид рисунки с апликации.

Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Групи от деца в следните възрастови групи:
а) деца до 7 години
б) деца от 8 до 10 години
в) деца от 11 до 14 години

В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс "Рецептите на баба". Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата - може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.

Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата.

Адрес: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191

Прочетено: 4577 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.