Варна – желана дестинация

Варна – желана дестинация

26 Ñåïòåìâðè 2014 | Бояна Димова

Варна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Град Варна е третият по големина град в България след София и Пловдив. Варна се намира в близост до някои от най-големите градове в Северна България – Русе, Шумен, Разград, Плевен, което прави транспортът с автомобил лесен и удобен.

По-голямата част от населението познава Варна като морска дестинация, но местата, които си заслужават са много на брой. Градът има богато архитектурно и културно наследство и заради тези си качества се кандидатира за Европейска столица на културата 2012.

Някои от по-известните забележителности на морската ни столица са: Аспаруховият мост е най-дългият мост в България - 2 километра. Строежът му започва през 1976 година. Този мост е един от няколкото, от които бихте могли да скочите с бънджи; Църквата "Св. Анастасий"е построена през 18 век (1838г.). Забележителна е със своите икони, фрески, олтара и трона. Представлява стар митропилистки храм, на чиято входна врата е следния надпис: "Старият храм на Св. Атанас, който не са го по-напред съборили. Марсовите бомби, опожарен на 1836 год., 15 февруари, се е възобновил на 1838 год., 29 август."

Към църквата има и изложба, която представя колекция от щампи, литографии, богослужебни книги от епохата на Българското възраждане; Катедралната църква "Св. Богородица" - е построена в периода 1883-1886 година и е втората по големина в България след храма-паметника "Св. Александър Невски" в столицата София. Одеският архитект Маас в чест на Освобождението на България от турско иго проектира храма; Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - в сградата се помещават театърът, операта и филхармонията на град Варна. Тя е построена по виенски образец. На 12 март 1921 г. театърът открива първия си сезон със съвременната пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер; Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" - планетариумът е открит пез 1966 година в част на астрономическия комплекс (1965). В обсерваторията  се организират посещения за граждани, на които се разясняват основите на астрономията, както и демонстрации на звездното небе; Морската градина - изграждането на градината започва през 1862 година. Тя е един от символите на град Варна. Морската градина, ботаническата градина в Балчик и ботаническата градина край Св. св. Константин и Елена са единствените направени изкуствено резервати. В тях се отглеждат едни от най-редките растения и защитени такива. В морската градина посетителите могат да видят много забележителности, от които:  Аквариумът; Делфинариумът, Военно-морският музей и др. градината е с големина около 800 декара. в нея има и зоопарк; Феста Делфинариум Варна - посетителите на Феста Делфинариум Варна могат да се насладят на прекрасно Делфин-шоу, което се провежда едновременно на 4-тири езика: българския, немски, руски и английски. Зрителите могат да участват в програмата, което им дава възможността да комуникират с делфините директно; Фестивалният и конгресен център – Варна - създаден е през 1986 година. Представлява красиво съвременно здание, което е изградено от алуминий, стъкло и камък. Още от самото му създаване се налага като център на най-престижните събития в сферта на изкуството и културата. В него има няколко сцени, голям базар, ресторант, сладкарница и няколко конферентни зали; Археологическият музей – Варна - включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 9-то място в него. Експозицията включва Праистория, Античност, Средновековие и има отделно постоянна изложба от икони; Музеят на историята и медицината - единственият на Балканите. В него са съхранени над 4000 експоната, свързани с медицината от едно време: книги, инструменти, колекции.

Град Варна ще остави ярък спомен в съзнанието ви за това, което сте видели и преживяли. А как да посетите Варна ако живеете в друга държава ? Можете да пътувате до града със самолет до летище Варна или с полет до летището в Букурещ, Румъния. Разстоянието Букурещ-Варна е 270 км и много фирми предлагат транспорт от Букурещ до Варна и обратно.

Collage by Todor Bozhinov © CC BY-SA 3.0.