В проучването участват 118 души с повишено кръвно налягане на средна възраст от 55 години. Доброволците били разделени в две групи – едната група яли киви три пъти дневно, а другата ябълки. След 56 дни представителите на киви – групата нормализирали високото кръвно. Кивито е плод, богат на лутеин, който има изключителни антиоксидантни свойства. Плодът е доста ефективна хранителна добавка, заради високото съдържание на витамин C. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, сяра, хлор, желязо, магнезий, натрий и др.
Яденето на киви три пъти на ден намалява кръвното
Яденето на киви три пъти на ден намалява кръвното налягане, установиха специалисти от университета в Осло.