Какво е кристализация на мраморни настилки

Кристализация на мрамор
Кристализация на мрамор

Мраморът е един от най-елегантните и издръжливи материали, използвани за подови настилки. Въпреки това, за да запазим неговата красота и блясък, е необходимо да се грижим правилно за него. Един от най-ефективните методи за поддръжка на мраморните настилки е кристализацията.

Какво представлява кристализацията?
Кристализацията е процес, при който се създава химична реакция на повърхността на мрамора, за да се постигне високо гланцово покритие. Този метод включва използването на специални химикали, наречени кристализатори, които съдържат киселина, флуоросиликатни съединения и восък. Кристализаторът се втрива в повърхността на мрамора с помощта на еднодискова машина, снабдена със стоманен диск.

Как работи процесът?
При втриването на кристализатора, киселината разрушава спойката между калция и карбоната в мрамора. Това позволява на флуоросиликата да се свърже с калция и да създаде ново съединение – калциев флуоросиликат. Това ново съединение затваря порите на мрамора и осигурява желания блясък.

Предимства на кристализацията
1. Висок блясък: Кристализацията придава на мрамора огледален блясък, който не може да бъде постигнат с други методи като полиране или шлайфане
2. Повишена износоустойчивост: Промененият химичен състав на повърхността прави мрамора по-малко порьозен и по-устойчив на износване
3. Анти-хлъзгащ ефект: Кристализираният мрамор има известен анти-хлъзгащ ефект, което го прави по-безопасен за ходене

Поддръжка след кристализация
За да запазите ефекта от кристализацията, е важно да поддържате мраморните настилки правилно. Ежедневното почистване с микрофибърен моп и неутрални почистващи препарати е препоръчително. Основното почистване веднъж или два пъти месечно с подхранващи гланц препарати също ще помогне за запазване на блясъка.

Кой извършва кристализация на мрамор
Услугата кристализация на мрамор се извършва от фирма VIP MOP Русе, която разполага с еднодискова машина с професионални дискове със стоманени нишки. Посетете сайта https://vipmop.bg за повече информация и заявяване на услугата.

Кристализацията на мраморни настилки е сложен, но ефективен процес, който придава на мрамора изключителен блясък и издръжливост. С правилната поддръжка, вашите мраморни настилки ще изглеждат като нови за дълго време.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския съюз – NextGenerationEU. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от крайния получател и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и на СНД.