Как правилно да перем килимите у дома: Трикове и съвети

Пране на килими
Пране на килими

Килимите са важна част от интериора на дома, но те също така събират прах, мръсотия и петна. Правилното почистване на килимите не само подобрява външния им вид, но и удължава техния живот. Ето няколко трика и съвета за ефективно пране на килимите у дома.

1. Редовно почистване с прахосмукачка
Първата стъпка към чисти килими е редовното почистване с прахосмукачка. Това премахва праха и мръсотията, които могат да се натрупат в нишките на килима. Препоръчително е да почиствате килимите поне веднъж седмично.

2. Обработка на петна веднага
Когато се появи петно, важно е да го обработите веднага. Използвайте чиста кърпа или хартиена салфетка, за да попиете течността. След това нанесете подходящ почистващ препарат и внимателно изтъркайте петното.

3. Използване на домашни почистващи средства
Много от почистващите препарати могат да бъдат направени у дома с помощта на обикновени съставки като сода за хляб и оцет. Смесете сода за хляб с вода, за да създадете паста, която може да се използва за почистване на петна. Оцетът също е ефективен за премахване на миризми.

4. Дълбоко почистване
Поне веднъж годишно е добре да извършвате дълбоко почистване на килимите. Можете да наемете машина за пране на килими или да използвате професионални услуги. Професионално почистване VIP MOP Русе разполага с еднодискова машина, която втрива специални препарати в килима и го шампонира за разтваряне на мръсотията. След това с помощта на екстракторна машина използвайки метода на екстракция – впръскване на почистващия препарат и изсмукване – килимът се изпира и подсушава като остава леко влажен. Дълбокото почистване отстранява петната и замърсяванията от килима и възстановява свежестта и цветовете.

5. Използване на килимни подложки
Килимните подложки могат да помогнат за предпазване на килимите от износване и да ги поддържат на място. Те също така улесняват почистването и предотвратяват натрупването на прах и мръсотия под килима.

6. Проветряване и сушене
След почистване, уверете се, че килимът е добре изсушен. Влажните килими могат да развият мухъл и неприятни миризми. Проветрявайте помещението и, ако е възможно, изнесете килима на слънце за по-бързо сушене.

Правилното почистване на килимите у дома не е трудно, но изисква редовност и внимание. С тези трикове и съвети вашите килими ще изглеждат като нови и ще служат дълго време.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския съюз – NextGenerationEU. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от крайния получател и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и на СНД.