Начало » Кино » И това е България!

Кино


И това е България! И това е България!

07 Юли 2011 Стилиян Иванов Коментари [1] Категория › Кино

   increase  decrease

Всички знаем за старопрестолните Плиска и Преслав, хълма Царевец, Мадарския конник, Рилския манастир...

Безспорно Духът на България се обогатява от конницата на Аспарух и по-късно от Христовата вяра, но зараждането му трябва да търсим далеч назад в хилядолетията, когато нашите земи са обитавани от траките.

Екипи на ТВ Арт и Додофилм поеха на 40-дневна експедиция, за да филмират предбългарските огнища на култура и цивилизация: Оходен и Градешница, Яйлата, Белинташ, Татул, Перперикон, 7-те рилски езера, храмовете на Кибела в Балчик и Мадара, гобниците в Свещари и край Казанлък, варненските побити камъни, Сандански...

Документалната поредица “И това е България!” обединява и е част от стартиралите вече проекти “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”. В новите филми ТВ Арт и Додофилм ще представят не многобройните научни гледни точки – колкото изследователи, толкова и теории – а преданията и фолклора, с които българинът си е обяснявал и днес обяснява “необикновените” следи от далечното ни минало.

Автор и режисьор е Стилиян Иванов, а главен разказвач и гид в това необикновено пътешествие е популярната пловдивчанка Ивелина Николова. Наричана от някои “ясновидка N1 на България”, а от други “световен феномен” ние решихме да се доверим на способностите й да улавя енергии и невидими сили. Но... по традиция, преди да започне всичко проверихме до колко и защо трябва да й вярваме.

За целта Ивелина беше изследвана в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординарни феномени. В шуменския университет вече 20 години екип от специалисти – физици, химици, биолози, лингвисти, медици и др. - проучват какви ли не кандидати за “феноменална” слава. По думите на ръководителя на лабораторията физика доц. Пенева в 95% от случаите науката разголва мистиката до нивото на обикновено шарлатанство. Но заради 5-те процента истински необикновени лечители, гадатели, диагностици и ясновидци си струва 20-годишния труд на научните работници.

Изследванията върху Ивелина, проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев, потвърдиха по безспорен начин качествата й на посредник между два свята – материалният на нашето съществуване тук и сега и духовният на нашето отколешно и бъдещо проявление.

Заредини с оптимизъм, но все пак с 1% съмнение се отправихме към с.Оходен, където археологът Георги Ганецовски трябваше окончателно да ни ориентира до каква степен можем да вярваме на “нашето момиче”.

Георги Ганецовски от години извършва археологически проучвания край село Оходен, врачанско, чрез които показа по безспорен начин на целия свят, че тук, по днешните български земи се е зародила първата европейска цивилизация. Същите тези наши прародители са създатели и първата в света протописменост. Част от находките вече могат да се видят във врачанския археолгически музей. Колекцията на музея е уникална и дори и да нямате път към Враца на всяка цена си намислете такъв.

На терен Ивелина трябваше да опише как са изглеждали първите цивилизовани европейци, в какво са вярвали и как са поитали боговете си. “Високи, красиви, с голи глави” – твърди Ивелина, а ученият продължава мислите й: “открихме пигментация по черепите на някогашните европейци, което потвърждава възможността те да са били гологлави”.

“Почитали са слънцето и жената” - Ивелина описва картини на 8 000 години. Георги: “да, така е! Доказват го намерените погребани тела, чиито глави са обърнати на изток. Открихме и олтар на слънцето. Почитта към жената е изразена в специалното погребение на една от тях...”

Вече бяхме напълно сигурни, че именно Ивелина Христова е нашият човек. С нея ни предстоеше да пропътуваме стотици километри и хиляди години назад във времето в търсене на корените ни. Предпочетохме този път да се доверим не на историята като наука, която в голямата си част е идеология, а на Екзюпери, който казва без капка корист, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”.

Това е първата част от нашето необикновено пътуване с уникалния Лендроувър на Мото Пфое, чрез който достигнахме и до най-труднодостъпните терени. Наши домакини в цяла България бяха: хотели “Иберо стар – Златни пясъци”, “Медите” Сандански, “Медикус” Вършец, “Марица” Пловдив и “Феста уинтър палас” Боровец.

Защото пътешествият имат смисъл не само тогава, когато ни разкриват нови географски дестинации, но и когато приближават към нас историческите хоризонти.

И на финала нещо много важно! Това наше пътуване по никакъв начин не е подкрепено от Министерството на туризма, икономиката и енергетиката. Въпреки, че са похарчени милиони за популяризиране на местния туризъм, филмът “И това е България!” става факт благодарение на частни дарители! Убедени сме, че не бюрократичното отбиване на номера, а само неформалните и емоционално зредени проекти могат да ни накарат да заобичаме истински родината си.

Прочетено: 2860 пъти



 

Коментари

28 Ноември 2011 Вики:

Филмите на Стилиян Иванов са интересни, защото има много информация, която е представена много удобно за възприемане. Препоръчвам филмите му за Анатолия и Месопотамия, както и Истината за Орфей, които са си сериозни продукции с много добро заснемане и ефекти!

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.