Начало » Лайфстайл » Финансови принципи, които трябва да следвате, за да осигурите бъдеще без стрес за вас и вашето семейство

Лайфстайл


Финансови принципи, които трябва да следвате, за да осигурите бъдеще без стрес за вас и вашето семейство Финансови принципи, които трябва да следвате, за да осигурите бъдеще без стрес за вас и вашето семейство

29 Октомври 2021 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Лайфстайл

   increase  decrease

Финансовата грамотност е в основата на добрия финансов живот. Познанията в областта са от съществено значение за спокойното финансово настояще и бъдеще. Основните принципи на личните финанси предопределят до голяма степен какъв ще бъде финансовият ви живот – спокоен, балансиран, сигурен или изпълнен със стрес, кредити, които не съумявате да обслужвате, растящи наказателни такси и лихви, лошо кредитно досие, финансов крах. Кои са най-важните финансови принципи, следването на които ще ви позволи да се радвате на стабилен финансов живот?

  1. В основата на финансовото спокойствие и просперитет е балансираният бюджет. Добре съставеният бюджет е съобразен с приходите и разходите, като са взети под внимание и най-малките такива. Добра практика с отличен финансов резултата е отделянето на  перо за непредвидени разходи, за спестявания и за пенсия.
  2. Бюджетирането не е достатъчно. Съществено е придържането към бюджета, както и преразглеждане на разходите с цел минимизирането им. Възможно е дребни на пръв поглед разходи, които се натрупват, да съставляват не толкова незначителна част от месечния бюджет. Необмислените разходи трябва да се избягват, големите – да се планират, а неизгодните договори за услуги – да се преразгледат. Това ще позволи спестяване на средства, които да осигурят спокойствие и сигурност за семейството.
  3. Кредитирането трябва да се извършва разумно – след оценка на финансовото състояние, възможностите за изплащане на кредит, рисковете и най-вече – необходимостта. Важен е правилният избор на финансираща институция, чиито изисквания отговарят на възможностите и нуждите на потребителя, както и внимателно запознаване с условията, таксите, преддоговорната информация, годишния процент на разходите. Потребителите на кредити с висока финансова грамотност съумяват да извлекат само ползи от употребата на кредитни продукти и да разрешат финансовите си проблеми вместо да си причинят финансов стрес. Те са наясно, че могат да разчитат и на първи заем без лихва до определена сума, отпуснат по телефон или в клон на банкова финансова институция, с одобрение до минути и само срещу лична карта. Този тип кредитни продукти позволяват заемане на малки суми – няколко стотин лева – без лихви и такси, които утежнят семейния бюджет. Употребата им се препоръчва винаги, когато са приложими.
  4. Друг финансов принцип е стандартът на живот да не надхвърля доходите и финансовите възможности.
  5. Важно е да се подхожда внимателно с кредитните карти, които са удобни, но с високи лихвени проценти.
  6. Грижата за здравето гарантира добър финансов живот и минимизира вероятността от заболявания, които изискват сериозен финансов ресурс.
  7. Децата трябва да придобиват знания, умения и примери, свързани с финансите, от най-ранна възраст.
  8. Данъци, осигуровки и други бюджетни разходи е важно да се заплащат навреме, за да не се натрупат непосилни за изплащане суми.

Финансовата грамотност помага за съблюдаване на принципите на добрия финансов живот.

Прочетено: 1129 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.