Най-скъпоплатените футболни мениджъри на планетата

Най-скъпоплатените футболни мениджъри на планетата

13 Ìàðò 2018 | Infotech.bg

''Dopo l'Italia, Lippi verso la nazionale del Cile, contattato per il dopo Sampaoli'' - Nazionale Calcio via Flickr (CC BY 2.0)

Футболните мениджъри са сред най-уважаваните фигури в спорта, но с течение на годините тяхната професия се превърна в една от най-несигурните. Ходовете им са следени под лупа от медиите и собствениците на клубовете, които очакват мигновени резултати.
Водещите мениджъри в световния футбол заработват доста крупни суми, като в някои случаи те дори печелят повече от своите играчи. Ето кои са най-добре платените мениджъри в света:

Арсен Венгер (Арсенал)
Въпреки, че в Арсенал липсват значими успехи в последните години, никой не може да оспори, че Арсен Венгер е сред най-добрите мениджъри в света. След подновяването на договора си с "топчиите" през 2017 г., заплатата му нарасна на 8.9 млн. паунда на сезон.
Французинът е наставникът, задържал се най-дълго начело на клуб от Висшата лига. 68-годишният тактик кара 21-ия си сезон в лондонския гранд, но с оглед на незадоволителните резултати в последните години и остарелите му тактически възгледи, изглежда, че края на кариерата му на "Емиратс" е към своя край.

Фабио Канаваро (Гуанджоу Евъргранде)
Фабио Канаваро е най-скъпоплатеният клубен мениджър в китайската Супер Лига със заплата от 10.6 млн. паунда на година. Бившият италиански национал застана начело на Гуанджоу, след като миналата година спечели титлата в местната Лига Едно с отбора на Тианджин Куанджиан.
Световният шампион със "Скуадра адзура" и бивш кавалер на "Златната топка" практикува треньорската професия от 2013 г. Според данни на ''Business Insider'' Канаваро се нарежда на четвърто място в класацията на най-добре платените мениджъри на планетата.

Жозе Моуриньо (Ман Юнайтед)
Безспорно Жозе Моуриньо е един от най-противоречивите, но и успешни мениджъри в историята на футбола. Босът на Ман Юнайтед получава по 15 млн. лири на година плюс бонуси.
Бившият наставник на Порто, Интер, Челси и Реал Мадрид пристигна на "Олд Трафорд" през 2016 г., наследявайки Луис ван Гаал. Още в дебютния си сезон "Специалния" изведе Ман Юнайтед до триумф в Лига Европа и Купата на лигата, а ръководството на "червените дяволи" го възнагради с нов контракт до 2020 г.
През тази кампания изглежда, че Моуриньо няма да спечели вътрешния шампионат на Англия, като усилията му до края ще бъдат фокусирани основно в любимата му надпревара - Шампионската лига, където има изобилие от пазари и коефициенти за залагане.

Хосеп Гуардиола (Ман Сити)
Хосеп Гуардиола с право е считан за най-добрия мениджър на планетата в момента и напълно заслужава високото си възнаграждение. Испанският мениджър на Ман Сити заработва по 15.3 млн. паунда на сезон.
Бившият халф на Барселона започна мениджърската си кариера именно начело на "каталунците". Като треньор на "Камп Ноу" той вдигна 14 трофея в рамките на четири сезона и си извоюва статута на най-успешният наставник в историята на клуба.
Гуардиола пристигна в Ман Сити след тригодишен престой в Байерн Мюнхен. Той не спечели отличие през първата си кампания на "Етихад", но през настоящия сезон отборът му демонстрира тотална доминация на домашната и европейската сцена и се движи уверено към триумф на няколко фронта.

Марчело Липи (Национален отбор на Китай)
Селекционерът на китайския национален отбор Марчело Липи е най-скъпоплатеният мениджър в света с годишна заплата в размер на 18 млн. паунда.
Италианецът бе назначен начело на местния представителен тим през есента на 2016 г., след като изведе Гуанджоу Евъргранде до три последователни титли в Супер лигата, Купата на страната и трофея в азиатската Шампионска лига.
Последният голям успех на 69-годишният знаменит специалист датира от 2006 г., когато изведе Италия до световната титла. Досега в славната си кариера той е тренирал още отбори като Аталанта, Наполи, Ювентус и Интер.