Да боядисаме яйца, без да си навредим ?

Да боядисаме яйца, без да си навредим ?

10 Àïðèë 2012 | БГНЕС

Боядисването на великденските яйца е стар обичай, но асортиментът от бои в последно време съществено се промени. Оказва се, че някои от тях далеч не са безвредни.

Обичаят да си подаряваме боядисани яйца по Великден е със стара история. Въпросът как се е появил и какво символизира е интересен сам по себе си още повече, че съществуват доста легенди и версии, но днес ще се спрем на един друг аспект.

С какви бои не трябва да оцветяваме своите яйца, при това не е от религиозна гледна точка, а от гледна точка на влиянието на боята върху човешкото здраве.

Въпросът е още по-актуален, защото в супермаркетите вече се продават готови и украсени великденски яйца, освен пакетчета с бои. Проблемът е доколко те са безопасни?

Лук, цвекло, бъз...

По-рано украсявахме яйцата сами, използвайки естествени бои. Най-често за целта се използваха лукови обелки: с тяхна помощ може да се получи спектър от светло-бежово до тъмно-кафяв цвят. А обелките от червен лук могат да придадат даже виолетов цвят.

За боядисването на великденските яйца също така са използвани цвекло, морков, бъз, червено зеле, касис, листа от бръшлян, дъб, кори от ябълка и круша, люляков цвят, спанак, коприва, лайка, мащерка, шафран, чай, кафе, а понякога и при наличие и по-екзотични продукти.

Но с появата на химическите бои природните започват да се използват все по-рядко, защото отстъпват на синтетичните по цвят, яркост и разнообразие на цветове. Хранителната промишленост постави боите за яйца на поточната линия и това доведе до унификация на химическите бои.

Бедата е в това, че по черупките на яйцата има пукнатини и често белтъкът също се украсява. Вредно ли е това?

Боите, които са разрешени, като цяло се смятат за безопасни, но някои от тях могат да причинят на по-чувствителните хора т.нар. псевдоалергии. Особено често причина за подобни алергични реакции са азооцветителите – съединения съдържащи азот, за чиито молекули е характерно наличието на една или няколко азогрупи N-N, свързващи ароматични радикали. Азооцветителите могат да причинят почервеняване на кожата, сърбеж и даже изостряне на невродермит, а понякога и пристъпи на астма.

На опаковките на всички храни, включително и на пакетчетата за бои, се изброяват съставките. Специалистите препоръчват на хората с алергии внимателно да се запознаят с тях, преди да ги купят. Ако фигурират такива съставки като Е-122 (азорубин, червен цвят), Е-102 (тартразин, жълт цвят), Е-104 (хинолин жълто, жълто-зелен цвят) или Е-151 (черен блестящ BN, син цвят) по-добре се въздържайте от покупка. В много страни тези бои са забранени. А Е-140 (хлорофил, зелен цвят) или Е-160 (биксин, жълт цвят) са напълно безвредни.

Впрочем използването само на растителни бои също не е панацея, защото и те могат да причинят тежки алергични реакции.

Рецепти за Великден